[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
اطلاعیه ها::
::
شناسنامه نشریه
صاحب امتیاز
انجمن آبخیزداری ایران
►مدیر مسئول
دکتر سیدحمیدرضا صادقی
►سردبیر
دکتر علی طالبی
►مدیر اجرایی
مهندس فرهاد بهبودی
►مدیر داخلی
دکتر عاطفه جعفرپور
►کارشناس
دکتر سودابه قره‌محمودلی
►دوره انتشار
فصل‌نامه
►شاپا الکترونیکی
2008-9554
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
سایت انجمن آبخیزداری ایران
سایت انجمن آبخیزداری ایران
پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
..
مجله اکوهیدرولوژی

مجله اکوهیدرولوژی

..
:: دوره 19، شماره 69 - ( 5-1404 ) ::
جلد 19 شماره 69 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تاثیر پخش سیلاب بر پوشش گیاهی و تنوع گونه‌ای در حوضه آبخیز آب‌بید سربیشه گتوند در استان خوزستان
مهری دیناروند* ، صبا پیرو ، سید حسین آرامی ، آرام صامت زاده
چکیده:   (36 مشاهده)
مقدمه:
فرسایش آبی یکی از مهم‌ترین انواع تخریب اراضی در اغلب نقاط ایران است که سبب از بین رفتن خاک حاصلخیز شده است. در این راستا اجرای اصولی پروژه‌های آبخیزداری و اقدامات بیولوژیکی، بویژه استفاده از پوشش گیاهی بومی در بخش‌هایی از آبخیز که وضعیت فرسایشی ضعیف و متوسطی دارد، می‌تواند فرسایش خاک را تحت مدیریت قرار دهد. پایش و اندازه‌گیری شاخص‌های تنوع‌زیستی در این مناطق می­تواند سبب آشکارسازی اثر سازه‌های آبخیزداری بر رویش‌های بومی بعد از گذشت قریب به بیست سال شود.  هدف از انجام این پژوهش مستندسازی و آنالیز پوشش گیاهی منطقه بوده که سبب آشنایی بهتر با فهرست گونههای خودرو و اثر پخش سیلاب بر رویش‌های بومی با استفاده از شاخص‌های پوشش گیاهی است.
مواد و روش­ها:
 در این پژوهش آنالیز پوشش گیاهی در منطقه آبخوان آب‌بید-سربیشه شهرستان گتوند در استان خوزستان با استفاده از شاخص‌های تنوع زیستی صورت گرفت. طی بازدیدهای صحرایی از محل سازه­های احداث شده در ایستگاه دو قطعه یک هکتاری در محل پخش سیلاب و شاهد در نظر گرفته شد. از آنجا که پوشش گیاهی از نظر ترکیب گونه­ای یکسان بود بصورت تصادفی تعداد 30 پلات در محل بستر پخش سیلاب و 30 پلات در خارج آن زده شد. در فصل رویش درصد پوشش زنده گونه­ها، درصد زمین لخت، لاشبرگ و خاشاک، ثبت شد. همچنین تمام گونه­های گیاهی تا حد زیرگونه و واریته شناسایی شدند. سپس شاخص­های تعداد گونه، درصد پوشش و تنوع گونه­ای (سیمپسون و شانون) محاسبه شد. پوشش گیاهی پلات‌ها با استفاده از آزمون t مستقل مقایسه شد.
نتایج و بحث:
پیمایش میدانی سبب شناسایی 40 گونه گیاهی متعلق به 16 تیره در این منطقه شد. 90 درصد گونه‌ها‌ دارای شکل رویشی تروفیت یا یکساله و کوتاه‌‌زی هستند. نتایج آنالیز آماری نیز این نشان داد بین میانگین همه شاخص‌های شانون، سیمپسون، درصد پوشش و تعداد گونه گیاهی در  پلات‌های محل بستر پخش سیلاب با پلات‌های خارج از بستر اختلاف معنی‌داری در سطح 1 درصد وجود دارد. در بستر پخش سیلاب تعداد گونه‌، درصد پوشش، شاخص سیمپسون و شاخص شانون مقدار بیشتری نسبت به منطقه شاهد دارند.. که بیانگر نقش موثر عملیات پخش سیلاب در منطقه است.
 
شماره‌ی مقاله: 5
واژه‌های کلیدی: شاخص‌های تنوع‌زیستی، سازه‌های آبخیزداری، درصد پوشش، شاخص سیمپسون، شاخص شانون
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1404/5/20 | ویرایش نهایی: 1404/6/9 | پذیرش: 1404/6/24 | انتشار: 1404/6/29 | انتشار الکترونیک: 1404/6/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

dinarvand M, peyrov S, arami S H, sametzadeh A. Vegetation and species diversity in the floodplain of the Abbid Sarbisheh-Gotvand watershed in Khuzestan province. jwmseir 2025; 19 (69) : 5
URL: http://jwmsei.ir/article-1-1203-fa.html

دیناروند مهری، پیرو صبا، آرامی سید حسین، صامت زاده آرام. بررسی تاثیر پخش سیلاب بر پوشش گیاهی و تنوع گونه‌ای در حوضه آبخیز آب‌بید سربیشه گتوند در استان خوزستان. مجله علوم ومهندسی آبخیزداری ایران. 1404; 19 (69)

URL: http://jwmsei.ir/article-1-1203-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 69 - ( 5-1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم ومهندسی آبخیزداری ایران Iranian Journal of Watershed Management Science and Engineering
به اطلاع کلیه نویسندگان ، محققین و داوران  محترم  می رساند:

با عنایت به تصمیم  هیئت تحریریه مجله علمی پژوهشی علوم و مهندسی آبخیزداری فرمت تهیه مقاله به شکل پیوست در بخش راهنمای نویسندگان تغییر کرده است. در این راستا، از تاریخ ۱۴۰۳/۰۱/۲۱ کلیه مقالات ارسالی فقط در صورتی که طبق راهنمای نگارش جدید تنظیم شده باشد مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4718