:: دوره 10، شماره 34 - ( 7-1395 ) ::
جلد 10 شماره 34 صفحات 72-63 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی و مقایسه پتانسیل عملیات مکانیکی آبخیزداری و پخش سیلاب و بانکت‌بندی در ترسیب کربن در برخی مناطق اقلیمی کشور
یحیی پرویزی* ، محمد قیطوری ، عبدالمحمد غفوری، داوود نیک کامی، محمد روغنی، مهدی فرحپور، رضا بیات، محمد حسین مهدیان، افشین پرتوی، علی نوری
چکیده:   (8022 مشاهده)

گرمایش جهانی ناشی از تصاعد گازهای کربنی به جو زمین تهدید جدی برای توسعه پایدار کشورهای در حال توسعه نظیر ایران می‌باشد. برای مقابله با این چالش ترسیب کربن در عرصه منابع طبیعی رهیافتی پایدار، فاقد مخاطرات زیست محیطی تلقی می‌شود. این پژوهش با هدف بررسی ظرفیت عملیات مکانیکی آبخیزداری نظیر پخش سیلاب، بندهای رسوب‌گیر، بانکت، تراس‌بندی و فاروئینگ در نه استان کشور در ترسیب کربن اتمسفری اجراء شد. برای این کار، با عملیات میدانی و ثبت ویژگی­های سایت‌های انتخاب شده، نمونه­برداری خاک، زیتوده و لاشبرگ به صورت سیستماتیک تصادفی در سایت‌های مطالعاتی و شاهد انجام شد. نتایج نشان داد که عملیات یاد شده در دامنه‌های زاگرس نظیر استان‌های لرستان، فارس، کرمانشاه و کردستان با ترسیب حداکثری 54 تا 112 تن کربن اتمسفری بالاترین ظرفیت را در ترسیب کربن نشان دادند. میزان افزایش ذخیره کربن در منطقه هیرکانی در استان مازندران در اثر عملیات پخش سیلاب حدود 18 تن بود. در استان‌های واقع در مرکز و نیمه شرقی کشور با تیپ پوششی ایرانوتورانی عملیات آبخیزداری تاثیر محسوسی در ذخیره کربنی خاک و بیوماس مرتعی نداشته است. در میان مناطق مطالعاتی به ترتیب عملیات سکوبندی‌های سنتی و پخش سیلاب بالاترین کارائی در ترسیب کربن داشتند و بندهای رسوبگیر کارائی چندانی در این زمینه نشان ندادند.

واژه‌های کلیدی: ذخیره کربن، سدهای رسوبگیر، بانکت بندی، فاروئینگ، تغییر اقلیم
متن کامل [PDF 1298 kb]   (1701 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/9/24 | پذیرش: 1395/4/12 | انتشار: 1395/6/31


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 34 - ( 7-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها