:: دوره 13، شماره 46 - ( 7-1398 ) ::
جلد 13 شماره 46 صفحات 101-93 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ارتباط بین خصوصیات هیدروژئومرفولوژی و میزان جریان‌های زیر قشری با استفاده از رویکرد شبکه عصبی مصنوعی (مطالعه موردی سدهای زیرزمینی استان کرمان)
محسن نجارچی* ، مهدیه شهیدی زندی ، رضا جعفری نیا ، شهرو مختاری ، علی جان آبکار
چکیده:   (3264 مشاهده)
به دلیل نیاز روزافزون به آب و عدم دسترسی به منابع تأمین‌کننده آن، حفظ و استفاده از منابع آب زیرزمینی ضروری به نظر می‌رسد. شناسایی و بهره‌برداری این منابع از اهمیت خاصی برخوردار است. بررسی جریان‌های زیر قشری نیاز به مطالعات ژئوالکتریک و ژئوتکنیک دارد که هر دو این عملیات مستلزم صرف وقت و هزینه زیاد است؛ بنابراین ارائه روش یا مدلی که بتوان هزینه بررسی جریان‌های زیر قشری را به حداقل ممکن کاهش بدهد ضروری است. در این پژوهش با استفاده از دو نوع شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چندلایه (MLP)و شبکه تابع پایه شعاعی (RBF)به بررسی رابطه بین خصوصیات هیدروژئومورفولوژی حوزه آبخیز جریان‌های زیر قشری در 7 زیر حوزه آبخیز واقع در استان کرمان پرداخته شد. خصوصیات هیدروژئومورفولوژی سدهای زیرزمینی به‌عنوان متغیر مستقل ورودی و دبی جریان زیر قشری در خروجی حوزه آبخیز به‌عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که شبکه عصبی تابع پایه شعاعی  (RBF) با ضریب تعیین 9182/0 و میانگین مربعات خطای 0289/0 نسبت به روش شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چندلایه  (MLP) با ضریب تعیین5288/0 و میانگین مربعات خطا 0725/0 نتایج دقیق‌تری در برآورد میزان دبی جریان زیر قشری ارائه می­نماید. با توجه به ضریب تعیین محاسبه‌شده می‌توان نتیجه گرفت که مدل شبکه عصبی راهکاری مناسب و کم‌هزینه برای بررسی این ارتباط در حوزه ­های آبخیز است.
واژه‌های کلیدی: استان کرمان، دبی جریان‌های زیر زیرزمینی، سد زیرزمینی، شبکه عصبی پایه تابع شعاعی، ضریب تعیین
متن کامل [PDF 545 kb]   (23 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/5/16 | پذیرش: 1397/11/24 | انتشار: 1398/7/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 46 - ( 7-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها