[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
اطلاعیه ها::
::
شناسنامه نشریه
صاحب امتیاز
انجمن آبخیزداری ایران
►مدیر مسئول
دکتر سیدحمیدرضا صادقی
►سردبیر
دکتر علی طالبی
►مدیر اجرایی
مهندس فرهاد بهبودی
►مدیر داخلی
دکتر عاطفه جعفرپور
►کارشناس
دکتر سودابه قره‌محمودلی
►دوره انتشار
فصل‌نامه
►شاپا الکترونیکی
2008-9554
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
سایت انجمن آبخیزداری ایران
سایت انجمن آبخیزداری ایران
پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
..
مجله اکوهیدرولوژی

مجله اکوهیدرولوژی

..
:: دوره 18، شماره 65 - ( 5-1403 ) ::
جلد 18 شماره 65 صفحات 24-15 برگشت به فهرست نسخه ها
برآورد آستانه بارش مؤثر بر شروع رواناب در مناطق خشک ایران مرکزی (مطالعه موردی حوزه آبخیز سانیج-یزد)
مهتاب علیمرادی ، محمدرضا اختصاصی* ، آرش ملکیان ، فرشید جهانبخشی
چکیده:   (408 مشاهده)
مقدمه
یکی از ویژگی‌های بسیار مهم هر حوزه آبخیز، آستانه شروع رواناب آن است که می‌تواند منعکس‌کننده خصوصیات مختلف حوضه و عامل مهم در شناخت و تعیین وضعیت سیل‌خیزی حوضه است. برآورد دقیق مقدار و مدت‌زمان شروع رواناب ناشی از رخداد­های باران و به دنبال آن نقطه آغاز سیل از موارد اساسی موردتوجه در مطالعات آب­شناسی حوزه‌های آبخیز است. آستانه رواناب مقدار بارش مؤثری است که طی یک مدت زمان معین در سطح حوضه مشخصی برای شروع سیلاب در خروجی آبراهه زهکشی آن سطح موردنیاز است هدف از پژوهش حاضر، تعیین حداقل بارش و یا به‌عبارت‌دیگر بارش مؤثر بر شروع رواناب، در حوزه آبخیز سانیج در استان یزد است. با تعیین ارتفاع حداقل بارش برای شروع رواناب در حوضه مذکور و یا سایر حوضه ­ها، یکی از مؤلفه‌های اصلی و مؤثر در مطالعات مربوط به سیل‌خیزی و پهنه‌بندی خطرات سیل تأمین می‌شود.

مواد و روش‌ها
منطقه مطالعاتی در تحقیق حاضر حوزه آبخیز سانیج در 30 کیلومتری شهر یزد در شهرستان تفت، استان یزد با مساحت 173/153 کیلومترمربع و مختصات جغرافیایی ˝48 ˊ32 °31 تا ˝18 ˊ42 °31 عرض شمالی و ˝36 ˊ54 °53 تا ˝54 ˊ03 °54 تا طول شرقی است. بارندگی سالانه آن 220 میلی­ متر، میانگین دمای سالیانه 2/11 درجه سانتی­گراد و متوسط رطوبت نسبی حوضه 42 درصد است، ارتفاع حداکثر حوضه 4036 متر و پست­ترین نقطه آن 2020 متر ارتفاع دارد. زمان تمرکز حوزه (Tc) به روش برانسبی-ویلیامز 5.18 ساعت است. ایستگاه ­های مورد نظر در این تحقیق،  ایستگاه هیدرومتری فیض‌آباد در خروجی حوزه آبخیز سانیج برای تهیه داده­های دبی سیلاب، ایستگاه باران‌سنجی بیدآخوید برای داده‌های بارش ساعتی و ایستگاه کلیماتولوژی فیض­آباد به منظور تهیه داده‌های بارش 24 ساعته (روزانه)  است که داده­ های آن برای دوره زمانی از سال 1370تا 1400  در دسترس بود. برای دست­یابی به هدف تحقیق روابط بین حداکثر بارش ­های 24 ساعته و آستانه رواناب بررسی شد. همچنین انطباق هیدروگراف ­ها و هیتوگراف­ های متناظر به منظور برآورد حداقل بارش جهت شروع رواناب مورد مطالعه قرار گرفت و شدت بارش در پایه زمانی یک ساعت بررسی شد.  سپس از نرم افزار EXCEL به منظور  تجزیه تحلیل آمار و اطلاعات استفاده شد.

نتایج و بحث
نتایج بررسی روابط بین آستانه رواناب و حداکثر بارش­ های 24 ساعته که داده­ه ای آن از ترکیب بارش­های 24 ساعته و بارش ­های رگباری بود نشان داد که تابع­ آن ­ها به صورت y=0.9131x+14.01 و مقدار حداقل بارش با R2 82% برابر 01/14 میلی ­متر است. همچنین در بخش انطباق آب‌نمود­ها و باران­نگار­های متناظر نتایج نشان داد؛ میانگین ارتفاع بارش برای شروع رواناب برابر 9/18 میلی­متر است. در نهایت مقدار میانگین برای حداقل ارتفاع بارش در هر دو روش مطالعاتی نیز 45/16 میلی­ متر به دست آمد. همچنین شدت بارش در پایه زمانی یک ساعت برابر 13 میلی­متر برآورد شد؛ بنابراین درصورتی‌که شدت بارش در پایه­ های زمانی بالاتر از یک ساعت بیش­تر از 16 میلی­ متر باشد، انتظار می­رود رواناب در خروجی حوضه تولید شود.

نتیجه‌گیری
هدف تحقیق حاضر تعیین آستانه بارش مؤثر است که منجر به جاری شدن و شروع رواناب در یک حوزه کامل در مناطق خشک ایران مرکزی می­شود. با شناخت آستانه شروع رواناب در حوزه ­های آبخیز، یکی از مؤلفه‌های اصلی در مطالعات آب­سنجی و مدیریت بهینه سیلاب تأمین می­شود. نتایج نشان داد درصورتی‌که مدت بارش حوضه بیش از یک ساعت و مقدار آن بیش از 16 میلی­ متر باشد رواناب در  خروجی حوزه جاری خواهد شد. همچنین اطلاع از آستانه بارش مؤثر در شروع رواناب در طرح­ های آبخیزداری، استفاده بهینه و مدیریت نزولات جوی و همچنین طراحی سطوح آبگیر باران جهت جذب بارش حائز اهمیت است. لازم به ذکر است نتایج این تحقیق تا  حد زیادی به جهت  ورود سامانه­ های باران ­زا و همچنین فاصله آن از خروجی حوضه بستگی دارد که پیشنهاد می‌شود این مورد در پژوهش ­های بعدی موردبررسی قرار گیرد.

 
شماره‌ی مقاله: 2
واژه‌های کلیدی: آب‌نمود، آستانه، باران‌نگار، بارش 24 ساعته، رواناب.
متن کامل [PDF 1341 kb]   (162 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/2/26 | پذیرش: 1403/2/17 | انتشار: 1403/5/9
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alimoradi M, Ekhtesasi M, Malekian A, Jahanbakhsi F. Estimation of effective rainfall threshold on the start of runoff in arid zone of central Iran (Case study: Sanij watershed-Yazd). jwmseir 2024; 18 (65) : 2
URL: http://jwmsei.ir/article-1-1119-fa.html

علیمرادی مهتاب، اختصاصی محمدرضا، ملکیان آرش، جهانبخشی فرشید. برآورد آستانه بارش مؤثر بر شروع رواناب در مناطق خشک ایران مرکزی (مطالعه موردی حوزه آبخیز سانیج-یزد). مجله علوم ومهندسی آبخیزداری ایران. 1403; 18 (65) :15-24

URL: http://jwmsei.ir/article-1-1119-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 65 - ( 5-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم ومهندسی آبخیزداری ایران Iranian Journal of Watershed Management Science and Engineering
به اطلاع کلیه نویسندگان ، محققین و داوران  محترم  می رساند:

با عنایت به تصمیم  هیئت تحریریه مجله علمی پژوهشی علوم و مهندسی آبخیزداری فرمت تهیه مقاله به شکل پیوست در بخش راهنمای نویسندگان تغییر کرده است. در این راستا، از تاریخ ۱۴۰۳/۰۱/۲۱ کلیه مقالات ارسالی فقط در صورتی که طبق راهنمای نگارش جدید تنظیم شده باشد مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4660