[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
اطلاعیه ها::
::
شناسنامه نشریه
صاحب امتیاز
انجمن آبخیزداری ایران
►مدیر مسئول
دکتر سیدحمیدرضا صادقی
►سردبیر
دکتر علی طالبی
►مدیر اجرایی
مهندس فرهاد بهبودی
►مدیر داخلی
دکتر عاطفه جعفرپور
►کارشناس
دکتر سودابه قره‌محمودلی
►دوره انتشار
فصل‌نامه
►شاپا الکترونیکی
2008-9554
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
سایت انجمن آبخیزداری ایران
سایت انجمن آبخیزداری ایران
پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
..
مجله اکوهیدرولوژی

مجله اکوهیدرولوژی

..
:: دوره 18، شماره 65 - ( 5-1403 ) ::
جلد 18 شماره 65 صفحات 73-62 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر گردشگری بر خدمات فرهنگی زاینده‌رود (حوزه آبخیز اسکندری)
زینب کریمی* ، علی طالبی
چکیده:   (321 مشاهده)
مقدمه
خدمات فرهنگی بوم‌سازگان (CES) به منافع غیرمادی و تماس غیرفیزیکی انسان‌ها با آبخیز گفته می‌شود. از جمله شاخص‌های CES، ارزش‌های زیبایی‌شناختی و معنوی، حس مکان و الهامات و سیستم دانش و ارزش‌های آموزشی می‌باشد. انسان ابتدا بر اساس فرهنگ خود محیط را درک و سپس منافع غیرمادی را از بوم‌سازگان دریافت می‌کند. از طرفی، گردشگری یکی از فعالیت‌های تأثیر گذار بر فرهنگ و خدمات بوم‌سازگان است. در واقع؛ گردشگری پدیده‌ای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است که با جابه‌جایی مردم به مکانی خارج از محل زندگی‌شان ارتباط دارد. گردشگری می‌تواند تأثیرات متفاوتی مانند تغییر در ارزش‌ها، رفتار افراد، روابط زندگی جمعی، سبک زندگی، سطوح امنیت و غیره را به دنبال داشته باشد. در این راستا؛ با توجه به این مهم، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثر فعالیت‌های گردشگری بر مؤلفه‌های CES در آبخیز اسکندری واقع در بالادست حوضه سد زاینده‌رود انجام شد. این حوضه واقع در استان اصفهان و شامل شهرستان‌های بویین و ‌میاندشت، تیران و کرون، چادگان، خوانسار، فریدن و فریدون‌شهر می‌باشد.

مواد و روش‌ها
 پژوهش حاضر از نوع کاربردی و توصیفی- تحلیلی است که داده‌های آن به روش‌های کتابخانه‌ای، مشاهده و مطالعات میدانی شامل پرسشنامه و مصاحبه چهره به چهره جمع‌آوری شده است. بر این اساس، پس از بررسی جاذبه‌های گردشگری محدوده مورد مطالعه؛ به‌منظور ارزیابی اثر گردشگری بر CES، شاخص‌هایی در قالب پرسشنامه بر مبنای طیف لیکرت طراحی شد. طیف لیکرت، شامل پاسخ‌هایی از خیلی‌کم (1) تا خیلی‌زیاد (5) می‌باشد. در ادامه، روایی پرسشنامه‌ها توسط متخصصین خبره مورد تأیید قرار گرفت. برای تعیین پایایی شاخص‌های مورد بررسی از آلفای کرونباخ استفاده شد. میزان آلفای کرونباخ برای شاخص‌های حس مکان، ارزش‌های زیبایی‌شناختی و معنوی و سیستم دانش و ارزش‌های آموزشی به‌ترتیب 85/0، 93/0 و 88/0 به‌دست آمد. سپس با پیمایش در منطقه، نسبت به تکمیل پرسشنامه‌ها توسط گردشگران اقدام گردید. در نهایت، تجزیه و تحلیل داده‌های جمع‌آوری شده و مقایسه آماری با استفاده از آزمون t تک نمونه‌ای در نرم‌افزار SPSS انجام شد. در مرحله بعد؛ برای ارزیابی CES در حوزه آبخیز اسکندری، از تعداد افراد بازدیدکننده از مناطق گردشگری طبیعی نیز استفاده شد. در این راستا؛ ابتدا تعداد افراد بازدیدکننده محاسبه، سپس برای بیان شاخص گردشگری بدون بعد، دامنه صفر تا یک به چهار طبقه با دامنه یکسان طبقه‌بندی شد.

نتایج و بحث
 نتایج پژوهش حاکی از آن است که در مجموع، فعالیت‌های گردشگری بر CES نقش مؤثری داشته است. البته این تأثیر در ابعاد مختلف یکسان نیست و مؤلفه‌های CES یعنی ارزش‌های زیبایی‌شناختی و معنوی، حس مکان و الهامات و سیستم دانش و ارزش‌های آموزشی به‌ترتیب اولویت اول تا سوم را به خود اختصاص داده‌اند. در این راستا؛ برای سنجش مؤلفه حس مکان و الهامات از شاخص‌های تشدید علاقه گردشگران، افزایش ارزش منطقه، احساسات، بازدید بیشتر و حس مسئولیت بیش‌تر گردشگران استفاده شد. ارزش‌های زیبایی‌شناختی شامل تنوع فضایی، اصلاح عیوب و نقوص فضاها، افزایش کیفیت و زیبایی، افزایش هویت کالبدی و نظم ظاهری فضای منطقه بوده است. ضمن‌اینکه؛ شاخص‌های احترام بیش‌تر به قوانین اجتماعی، افزایش مسئولیت‌پذیری و جرئت ابراز اندیشه، رعایت بیش‌تر حقوق دیگران، پایبندی گردشگران به تقویت صلح و قوانین حقوق بشر و ارتقای دانش گردشگران در طرز استفاده از منابع طبیعی مربوط به مؤلفه سیستم دانش و ارزش‌های آموزشی می‌باشد. هم‌چنین؛ نتایج حاصل از آزمون معناداری، دلالت بر اثر معنی‌دار فعالیت‌های گردشگری بر مؤلفه‌های CES بود (P=0.05). ضمن‌اینکه؛ شهرستان‌های فریدون‌شهر، خوانسار، چادگان، فریدن، بویین و میاندشت و تیران و کرون به‌ترتیب بیش‌ترین گردشگران را به خود اختصاص داده‌اند.

نتیجه‌گیری
 در مجموع؛ بیش‌ترین تأثیر فعالیت‌های گردشگری بر روی شاخص‌های افزایش کیفیت و زیبایی منطقه (00/30)، بازدید بیشتر گردشگران در اثر فعالیت‌های گردشگری (30/28) و رعایت بیش‌تر حقوق دیگران با میانگین 50/23 می‌باشد. ضمن‌اینکه، تعداد افراد بازدیدکننده از مناطق گردشگری پس از فعالیت‌های گردشگری مثبت ارزیابی شده است. در واقع؛ فعالیت‌های گردشگری در این منطقه سبب شده است مردم علاقه بیشتری به مناطق گردشگری طبیعی پیدا کنند، به‌طوری که همه تصورات، احساسات و اشتیاق آن‌ها برای بازدید از منطقه متأثر از فعالیت‌های گردشگری است. با این وجود؛ از آنجا که تأثیرات نامبرده از سطح ایده‌آل فاصله دارد، به‌منظور اثرگذاری فعالیت‌های گردشگری در منطقه، تقویت سازوکارهای نظارتی و اجرائی و برنامه‌ریزی با توجه به پتانسیل‌های منطقه به‌همراه ایجاد زیرساخت در خصوص توریسم و اکوتوریسم پیشنهاد می‌شود.

 
شماره‌ی مقاله: 6
واژه‌های کلیدی: حوزه آبخیز اسکندری، خدمات فرهنگی بوم‌سازگان، فعالیت‌های گردشگری
متن کامل [PDF 1592 kb]   (133 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/4/15 | پذیرش: 1403/5/9 | انتشار: 1403/5/9
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karimi Z, Talebi A. The Effect of Tourism on Cultural Services of Zayandeh roud (Eskandari Watershed). jwmseir 2024; 18 (65) : 6
URL: http://jwmsei.ir/article-1-1124-fa.html

کریمی زینب، طالبی علی. اثر گردشگری بر خدمات فرهنگی زاینده‌رود (حوزه آبخیز اسکندری). مجله علوم ومهندسی آبخیزداری ایران. 1403; 18 (65) :62-73

URL: http://jwmsei.ir/article-1-1124-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 65 - ( 5-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم ومهندسی آبخیزداری ایران Iranian Journal of Watershed Management Science and Engineering
به اطلاع کلیه نویسندگان ، محققین و داوران  محترم  می رساند:

با عنایت به تصمیم  هیئت تحریریه مجله علمی پژوهشی علوم و مهندسی آبخیزداری فرمت تهیه مقاله به شکل پیوست در بخش راهنمای نویسندگان تغییر کرده است. در این راستا، از تاریخ ۱۴۰۳/۰۱/۲۱ کلیه مقالات ارسالی فقط در صورتی که طبق راهنمای نگارش جدید تنظیم شده باشد مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4660