فرسایش خاک از مهمترین عوامل تهدید کمیت و کیفیت خاک محسوب میشودکه پیامدهای ناخواسته آن را میتوان به عنوان یکی از بزرگترین مشکلات امروزی زیستبومهای مختلف تلقی نمود.از مهمترین عوامل کنترلکننده رواناب و فرسایش خاک، کاربرد افزودنیهای خاک است. بنابراین پژوهش حاضر، با هدف بررسی عملکرد جداگانه و ترکیبی از تأثیر کمپوست و پلیآکریلآمید و پلیوینیل استات بر برخی ویژگیهای شیمیایی، فیزیکی و زیستی خاک و همچنین تغییرات رواناب و رسوب نهشتههای لسی در آزمایشگاه شبیهساز باران انجام شد.برای انجام پژوهش حاضر تیمارهای حفاظتی در شرایط آزمایشگاهی و با استفاده از شبیهساز باران با شدت بارندگی 84 میلیمتر بر ساعت و با تداوم نیم ساعته و کرتهای 2×1 متر با شیب نه درصد حدوداً متناسب با شرایط عمومی منطقه بر خاک لسی اراضی مرتعی منطقه قزقان دره شهرستان درگز استفاده شد. نتایج نشان داد که استفاده از تیمارهای حفاظتی باعث افزایش زمان شروع رواناب، کاهش حجم رواناب و رسوب شده است که بیشترین کاهش حجم رواناب در تیمار ترکیبی کمپوست و پلی آکریل آمید به میزان 48 درصد مشاهده گردید.بیشترین و کمترین غلظت رسوب به ترتیب در دو تیمار شاهد و ترکیب کمپوست+پلی وینیل استات به ترتیب با مقادیر 267 و 5/48 گرم در لیتر مشاهده شد. بیشترین افزایش پارامتر بیومس میکروبی در تیمار ترکیبی پلی وینیل استات و کمپوست به مقدار 32 درصد میباشد در مجموع میتوان اظهار داشت که استفاده از کمپوست، پلیوینیل استات و پلیآکریلآمید آنیونی به صورت جداگانه و ترکیبی با هدف بررسی اثر آنها در حفاظت خاک و آب و خصوصیات شیمیایی و فیزیکی خاک، میتواند راهکاری مفید، کارا و مؤثر باشد.
Pourazad A, Najafinejad A, Azarakhshi M, Mohammadian Behbahani A. Investigating the Effect of Combined and Separate Short-Term Application of Compost, Polyacrylamide and Polyvinyl acetate on some Soil Characteristics and Runoff-Sediment Changes in Loess Deposits. jwmseir 2025; 19 (68) : 1 URL: http://jwmsei.ir/article-1-1182-fa.html
پورآزاد آیلین، نجفی نژاد علی، آذرخشی مریم، محمدیان بهبهانی علی. بررسی اثر کاربرد کوتاهمدت ترکیبی و جداگانه کمپوست، پلیآکریلآمید و پلیوینیلاستات بر برخی ویژگیهای خاک و تغییرات رواناب- رسوب نهشتههای لسی. مجله علوم ومهندسی آبخیزداری ایران. 1404; 19 (68)
به اطلاع کلیه نویسندگان ، محققین و داوران محترم می رساند:با عنایت به تصمیم هیئت تحریریه مجله علمی پژوهشی علوم و مهندسی آبخیزداری فرمت تهیه مقاله به شکل پیوست در بخش راهنمای نویسندگان تغییر کرده است. در این راستا، از تاریخ ۱۴۰۳/۰۱/۲۱ کلیه مقالات ارسالی فقط در صورتی که طبق راهنمای نگارش جدید تنظیم شده باشد مورد بررسی قرار خواهد گرفت.