[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
اطلاعیه ها::
::
شناسنامه نشریه
صاحب امتیاز
انجمن آبخیزداری ایران
►مدیر مسئول
دکتر سیدحمیدرضا صادقی
►سردبیر
دکتر علی طالبی
►مدیر اجرایی
مهندس فرهاد بهبودی
►مدیر داخلی
دکتر عاطفه جعفرپور
►کارشناس
دکتر سودابه قره‌محمودلی
►دوره انتشار
فصل‌نامه
►شاپا الکترونیکی
2008-9554
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
سایت انجمن آبخیزداری ایران
سایت انجمن آبخیزداری ایران
پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
..
مجله اکوهیدرولوژی

مجله اکوهیدرولوژی

..
:: دوره 18، شماره 66 - ( 6-1403 ) ::
جلد 18 شماره 66 صفحات 72-59 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر ویژگی‌های اقلیمی و سطح زمین بر کیفیت آب زیرزمینی با استفاده از داده‌های گوگل ارت انجین (GEE) (مطالعه موردی: دشت کهورستان، هرمزگان)
عدنان صادقی لاری* ، محمد کاظمی ، فاطمه رجبی
چکیده:   (360 مشاهده)
مقدمه
آب زیرزمینی به عنوان یکی از منابع حیاتی برای تأمین آب شرب و کشاورزی، به شدت تحت تأثیر تغییرات اقلیمی و فعالیت‌های انسانی قرار دارد. افزایش دما، تغییر الگوهای بارش، تغییرات پوشش گیاهی و ... منجر به تغییر در ترکیب شیمیایی آب می‌شود و این موضوع می‌تواند عواقب جدی برای تأمین آب شرب و کشاورزی داشته باشد. کیفیت آب­های زیرزمینی مانند آب­های سطحی دائم در حال تغییر کردن است و در دشت‌های خشک و نیمه‌خشک، شناسایی و تحلیل عوامل مؤثر بر کیفیت آب زیرزمینی جهت مدیریت پهنه­های کیفی مختلف، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. محققین در این زمینه اذعان داشته­اند که،  ویژگی­های خاک و سطح زمین می­تواند مستقیماً بر کیفیت آب زیرزمینی تأثیر بگذارد و مدیریت صحیح خاک می­تواند به بهبود کیفیت آب کمک کند. از این رو، پژوهش حاضر به بررسی تأثیر متغیرهای اقلیمی و ویژگی‌های سطح زمین بر کیفیت آب زیرزمینی در دشت کهورستان استان هرمزگان پرداخته و به دنبال شناسایی تغییرات کیفی آب در فصول آبیاری و غیرآبیاری است. شایان ذکر است، در تحقیقات پیشین بیشتر با الگوریتم­های درون­یابی، میزان WQI در سامانه اطلاعات جغرافیایی برآورد و سطوح طبقات مختلف کیفیت آب­زیرزمینی تبیین شده است. در پژوهش حاضر علاوه بر بررسی ارتباط معنادار میان متغیرهای اقلیمی و ویژگی­های سطح زمین با کیفیت آب­زیرزمینی، به­بررسی توزیع فضایی این متغیر در محدوده مورد مطالعه و مدل­سازی آن با روش­های رگرسیون جغرافیایی وزن­دار (GWR) و مجموع مربعات معمولی (OLS) بر اساس متغیرهای مستقل تأثیرگذار پرداخته شده است.
مواد و روش‌ها
محدوده مورد مطالعه در پژوهش حاضر، دشت کهورستان با مساحت 09/273 کیلومترمربع از جمله دشت­های نادر در غرب استان هرمزگان است. این مطالعه بر اساس داده‌های شیمیایی ۱۵ حلقه چاه نیمه‌عمیق در دشت کهورستان و مقاطع زمانی آبیاری و غیرآبیاری سال­های 2009 و 2018 انجام شد. متغیرهای مستقل تحقیق، شاخص شوری استاندارد شده (NDSI)، بارش تجمعی (Pr)، شاخص پوشش گیاهی نرمال شده (NDVI)، کمبود آب در خاک (DEF)، تبخیر و تعرق پتانسیل (PET)، دمای سطح زمین (LST)، شاخص شدت خشکسالی پالمر (PDSI)، تبخیر و تعرق واقعی (AET) بودند که از سامانه گوگل ارت انجین (GEE) به­شکل تصاویر ماهواره­ای رستری در مقیاس ماهانه استخراج شدند. همچنین متغیر وابسته تحقیق، شاخص کیفیت آب زیرزمینی (WQI) بود که در سامانه اطلاعات جغرافیایی مدل شد. برای بررسی معناداری ارتباط بین این متغیرها در مقاطع زمانی مختلف از آزمون کای‌اسکوئر استفاده شد و سپس از روش‌های رگرسیون جغرافیایی وزن‌دار (GWR) و حداقل مربعات معمولی (OLS) برای مدل‌سازی تغییرات مکانی کیفیت آب زیرزمینی بهره گرفته شد. برای مقایسه میزان اعتبار یا کارایی مدل های رگرسیونی چند متغیره، از معیارهای، ضریب تعیین، ریشه میانگین مجذور خطاها و معیار آکائیکه استفاده شد. همچنین خاطرنشان می­شود، جهت بررسی توزیع فضایی پهنه‌های کیفی آب زیرزمینی از آماره موران محلی در این مقاطع زمانی استفاده شد.
نتایج و بحث
آزمون کای‌اسکوئرنشان از ارتباط معنی‌دار بین متغیرهای اقلیمی و ویژگی‌های سطح زمین با کیفیت آب زیرزمینی داشت و تحلیل خودهمبستگی فضایی نشان داد که توزیع فضایی کیفیت آب زیرزمینی در دشت کهورستان به صورت تصادفی بوده است. از بین دو روش GWR و OLS، روش رگرسیون وزن­دار جغرافیایی با ریشه میانگین مربعات خطا معادل 14/0، مجموع مربعات باقیمانده 3/11، ضریب تعیین 82/0 و ضریب آکائیکه 19/570- نتایج بهتری را نسبت به روش OLS ارائه کرد. همچنین NDVI و NDSI با ضریب تبیین (R2) معادل 47/0 در بازه زمانی نخست (4/2009)، متغیر NDSI با ضریب تبیین معادل 63/0 در بازه زمانی دوم (11/2009)، در مقطع زمانی سوم (5/2018)، دو متغیر NDVI و NDSI با ضریب تبیین معادل 65/0 و مقطع زمانی چهارم (12/2018) نیز صرفاً دو متغیر NDVI و NDSI با ضریب تبیین معادل 55/0 بیشترین تأثیرگذاری را از بین متغیرهای اقلیمی و ویژگی­های سطح زمین بر میزان کیفیت آب زیرزمینی نشان دادند. طبقات کیفیت آب زیرزمینی دشت کهورستان فقط دو طبقه بسیار ضعیف و نامناسب برای مصارف کشاورزی بودند. در مقطع زمانی نخست ، کلاس کیفی «بسیار ضعیف» از کیفیت آب زیرزمینی دشت کهورستان مساحت 44/2 کیلومترمربعی را به خود اختصاص داده است. در مقطع زمانی دوم ، تنها کلاس کیفیت آب­زیرزمینی دشت کهورستان در این فصل آبیاری، طبقه «نامناسب برای مصارف کشاورزی» با مساحت 2/275 کیلومترمربع بود. در مقطع زمانی سوم، کلاس «بسیار ضعیف» کیفیت آب زیرزمینی سطحی معادل 91/14 کیلومترمربع از مساحت دشت و در مقطع زمانی چهارم، مساحت کلاس کیفی «بسیار ضعیف» 51/8 کیلومترمربع برآورد شد.
نتیجه‌گیری
همانگونه که نتایج نشان داد، کیفیت آب زیرزمینی در فصول آبیاری ( ماه­های 11 و 12 سال­های 2009 و 2018) نسبت به فصول غیرآبیاری (ماه­های 4 و 5 سال­های 2009 و 2018) کاسته می­شود و همچنین سطوح کیفی آب زیرزمینی نیز در فصول آبیاری نسبت به فصول غیرآبیاری کاهشی می­شود. نتایج نشان داد که افزایش پوشش گیاهی و کاهش شوری خاک از عوامل کلیدی در بهبود کیفیت آب زیرزمینی در این منطقه هستند و با کاهش پوشش گیاهی و افزایش شوری خاک در فصول آبیاری از وسعت و کیفیت پهنه­های کیفی خوب و متوسط کاسته می‌شود. با توجه به برتری مدل GWR نسبت به OLS، این مدل می‌تواند به عنوان ابزاری مفید در مدیریت پهنه­های کیفی منابع آب زیرزمینی و تحلیل تغییرات کیفیت آب به کار رود. در نهایت، پژوهش حاضر تأکید می‌کند که توجه به متغیرهای اقلیمی و ویژگی‌های سطح زمین برای مدیریت بهینه منابع آب زیرزمینی ضروری است. این پژوهش صرفاً به استفاده از روش‌های مختلف درون­یابی شاخص WQI بر اساس داده­های شیمیایی چاه­های مشاهداتی در سامانه اطلاعات جغرافیایی نپرداخته است و در این بین با توجه به اثرگذاری متغیرهای مختلف اقلیمی و ویژگی­های سطح زمین به پیش­بینی پهنه­های مختلف کیفیت آب­زیرزمینی با روش‌های رگرسیون جغرافیایی وزن­دار و مجموع مربعات معمولی تأکید داشته­است. اخذ متغیرهای مستقل در مقیاس ماهانه و در بازه­های زمانی مختلف فصول آبیاری و غیرآبیاری در سامانه آنلاین گوگل ارت انجین (GEE) از دیگر توجهات پژوهش حاضر در بحث بررسی تغییرات کیفیت آب­ زیرزمینی بود.
شماره‌ی مقاله: 6
واژه‌های کلیدی: شاخص شوری خاک، کیفیت آب زیرزمینی، متغیرهای اقلیمی، مدل جغرافیایی وزن‌دار
متن کامل [PDF 1778 kb]   (133 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/5/16 | پذیرش: 1403/6/10 | انتشار: 1403/6/25
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sdeghi lari A, Kazemi M, Rajabi F. Investigating the Impact of Climatic and Land Surface Characteristics on Groundwater Quality Using Google Earth Engine (GEE) Data (Case Study: Kahorestan Plain, Hormozgan). jwmseir 2024; 18 (66) : 6
URL: http://jwmsei.ir/article-1-1171-fa.html

صادقی لاری عدنان، کاظمی محمد، رجبی فاطمه. بررسی اثر ویژگی‌های اقلیمی و سطح زمین بر کیفیت آب زیرزمینی با استفاده از داده‌های گوگل ارت انجین (GEE) (مطالعه موردی: دشت کهورستان، هرمزگان). مجله علوم ومهندسی آبخیزداری ایران. 1403; 18 (66) :59-72

URL: http://jwmsei.ir/article-1-1171-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 66 - ( 6-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم ومهندسی آبخیزداری ایران Iranian Journal of Watershed Management Science and Engineering
به اطلاع کلیه نویسندگان ، محققین و داوران  محترم  می رساند:

با عنایت به تصمیم  هیئت تحریریه مجله علمی پژوهشی علوم و مهندسی آبخیزداری فرمت تهیه مقاله به شکل پیوست در بخش راهنمای نویسندگان تغییر کرده است. در این راستا، از تاریخ ۱۴۰۳/۰۱/۲۱ کلیه مقالات ارسالی فقط در صورتی که طبق راهنمای نگارش جدید تنظیم شده باشد مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4660