[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
اطلاعیه ها::
::
شناسنامه نشریه
صاحب امتیاز
انجمن آبخیزداری ایران
►مدیر مسئول
دکتر سیدحمیدرضا صادقی
►سردبیر
دکتر علی طالبی
►مدیر اجرایی
مهندس فرهاد بهبودی
►مدیر داخلی
دکتر عاطفه جعفرپور
►کارشناس
دکتر سودابه قره‌محمودلی
►دوره انتشار
فصل‌نامه
►شاپا الکترونیکی
2008-9554
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
سایت انجمن آبخیزداری ایران
سایت انجمن آبخیزداری ایران
پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
..
مجله اکوهیدرولوژی

مجله اکوهیدرولوژی

..
:: دوره 18، شماره 67 - ( 11-1403 ) ::
جلد 18 شماره 67 صفحات 99-87 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر تراکم و فاصله از بادشکن بر میزان تولید گندم و نگهداشت رطوبت خاک ( مطالعه موردی: دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز)
معصومه حیدری ، محمدرضا اختصاصی* ، محمد حسین مختاری ، جهانبخش میرزاوند
چکیده:   (346 مشاهده)
مقدمه
بادشکن‌ها به‌عنوان موانع طبیعی یا مصنوعی عمل می‌کنند که با کاهش سرعت باد، از فرسایش خاک، کاهش رطوبت و آسیب به محصولات کشاورزی جلوگیری می‌کنند  و موجب افزایش راندمان محصول می‌شوند. به‌خاطر شرایط خاص اقلیمی استان فارس که خشکی و پراکنش نامناسب زمانی و مکانی بارندگی واقعیت انکار­ناپذیر آن است، در همین راستا، می­توان گفت آب آبیاری مهمترین نهاده تولید کشاورزی است و هر گونه تولید مواد غذائی و کشاورزی پایدار منوط به استفاده صحیح و منطقی از منابع محدود استان است. بررسی پژوهش­های انجام شده در سطح ملی نشان می­دهد که با وجود افزایش راندمان و بهره­وری آب آبیاری در مزرعه در سال­های اخیر، به دلایل مختلف از جمله بی­توجهی به پتانسیل­های اقلیمی و منابع آب و بی­برنامه بودن توسعه زمین­های کشاورزی برای تأمین نیاز غذایی جمعیت در حال رشد کشور، شاهد برداشت بی­رویه از منابع آب­های زیرزمینی و نابودی آبخوان­ها بوده است. هدف این مطالعه بررسی تأثیر تراکم و فاصله از بادشکن  بر میزان تولید گندم و علوفه خشک و همچنین نگهداشت رطوبت خاک در عمق 10 سانتی­متری بوده است. این پژوهش در سال زراعی 1402-1401 از چهار قطعه زمین زراعی همگن و یکنواخت گندم از نظر رقم، تاریخ کاشت، فاصله کاشت، خصوصیات خاک و شرایط آبیاری و کوددهی یکسان در منطقه شاهد دانشکده کشاورزی شیراز انجام شده است.
مواد و روشها
این پژوهش در سال زراعی 1402-1401 در چهار قطعه زمین زراعی همگن و یکنواخت گندم در مزرعه دانشگاه کشاورزی شیراز (مساحت بخش زراعی حدود 547 هکتار) انجام شده است. جهت انجام این مطالعه از سه قطعه زمین با تراکم­های مختلف بادشکن درختی (تراکم بالای 90 درصد، بین 40 تا 90 درصد و همچنین کمتر از 40 درصد) و یک قطعه زمین بدون بادشکن استفاده شده است. جهت بررسی تأثیر فاصله از بادشکن بر روی پارامترهای ذخیره رطوبتی خاک و میزان محصول فواصل 1، 5، 10 و 15 برابر از ارتفاع بادشکن (ارتفاع متوسط 12 متر) در اراضی با تراکم بالا، متوسط و پایین و فاقد بادشکن مشخص شد و  بر اساس طرح بلوک کاملاً تصادفی در سه تکرار از هر فاصله نمونه‌های خاک و همچنین میزان محصول برداشت شده است. جهت اندازه­گیری میزان رطوبت پس از برداشت نمونه و انتقال به آزمایشگاه ابتدا نمونه­ها توزین شده سپس به مدت 24 ساعت نمونه­ها در آون گذاشته شد و مجدد توزین شد. همچنین جهت اندازه­گیری میزان محصول پس از برداشت یک پلات (یک مترمربع) از گندم در تکرار­های کاملا ً تصادفی و در فواصل مشخص از تیمارهای مختلف به صورت جداگانه نمونه­ها را جمع­آوری نموده و چهار روز در محیط نگهداشته تا رطوبت موجود در علوفه آن‌ها به‌طور کامل خشک شد. ابتدا محصول برداشت شده توزین و سپس گندم را از علوفه جدا نموده و وزن خالص گندم و وزن علوفه خشک توزین شد.

نتایج و بحث
پارامترهای مورد بررسی با استفاده از نرم‌افزار SPSS در سطح معنی‌دار 5 درصد با استفاده از آزمون دانکن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج مقایسه میانگین درصد نگهداشت رطوبتی خاک در سه تراکم بالا، متوسط و پایین یک روند مشابه نسبت به ارتفاع را نشان دادهاست، به‌طوری که کمترین رطوبت از دست رفته در فاصله یک برابر ارتفاع از بادشکن بوده و در قطعه زمین با تراکم بالای 90 درصد بوده است. قطعه زمین با تراکم زیر 40 درصد در فاصله 10 متری ارتفاع از بادشکن عملکردی مشابه با زمین فاقد بادشکن داشته و تأثیری در کاهش رطوبت از دست رفته نشان نداده است. در رابطه با میزان تولید محصول نیز تراکم بالای 90 درصد اختلاف معناداری بیشتری با سایر تراکم­ها دارد، به‌طوری‌که میانگین تولید محصول در فواصل مختلف (1، 5، 10 و 15 برابر از ارتفاع بادشکن) 24/2 کیلوگرم در مترمربع  بوده که همین میانگین در تراکم متوسط به 13/2 و در تراکم پایین به 97/1 و در قطعه زمین بدون بادشکن 94/1 به کیلوگرم در مترمربع کاهش پیدا می­کند. به عبارتی در شرایط یکسان زراعی میزان محصول تولیدی در  قطعه زمین با تراکم متوسط 9/4 درصد و در قطعه زمین با تراکم پایین 05/12 درصد و در قطعه زمین بدون بادشکن 4/13 درصد از قطعه زمین با تراکم بالا کمتر بوده است. در قطعه زمین با تراکم پایین در تمامی فواصل از بادشکن میزان محصول تولید شده در سطح اندازه­گیری شده رفتاری مشابه با قطعه زمین بدون بادشکن داشته و تفاوت معناداری با یکدیگر ندارند.

نتیجهگیری
    مطالعه حاضر به بررسی تأثیر تراکم و فاصله از بادشکن  بر میزان تولید گندم و علوفه خشک و همچنین نگهداشت رطوبت خاک در عمق 10 سانتی‌متری از سطح خاک پرداخته است. بادشکن‌ها با کاهش سرعت باد در نواحی اطراف خود، می‌توانند تبخیر آب از سطح خاک و گیاهان را کاهش دهند. از این رو، رطوبت خاک در اراضی دارای بادشکن بیشتر حفظ می‌شود که این امر به نفع رشد گیاهان و راندمان تولید محصول خواهد بود. همانگونه که از نتایج مشخص شد میزان تولید و رطوبت از سطح خاک تابعی از ارتفاع از فاصله از بادشکن بوده و حداکثر تولید در فاصله پنج برابر از ارتفاع بادشکن بوده است. پیشنهاد می‌شود در مطالعات مرتبط با این موضوع یک قطعه زمین هم بدون کشت گندم و تنها برای بررسی میزان رطوبت خاک در فواصل مختلف از بادشکن مورد بررسی قرار گیرد. همچنین برای احداث بادشکن در اطراف مزارع شیراز، برنامه‌های آموزشی و ترویجی برای کشاورزان درزمینه مزایای بادشکن‌ها و نحوه احداث آن‌ها ارائه شود؛ مزارع زیرکشت شناسایی، پارسل‌بندی و اولویت‌بندی شود؛ همچنین گونه‌های بومی چند منظوره و اقتصادی مناسب ایجاد بادشکن شناسایی و معرفی شوند. شایان ذکر است که ایجاد تسهیلات مالی و مشاوره‌ای ضمن تشویق کشاورزان می‌تواند به تسریع در اجرای این استراتژی کمک کند.
شماره‌ی مقاله: 7
واژه‌های کلیدی: بادشکن زنده، تراکم‌ بادشکن، تولید گندم، رطوبت خاک، دانشکده کشاورزی شیراز.
متن کامل [PDF 2046 kb]   (190 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/8/5 | پذیرش: 1403/9/18 | انتشار: 1403/11/21
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

heidari M, Ekhtesasi M R, mokhtari M H, Mirzavand J. The effect of density and distance from the windbreak on the amount of wheat production and soil moisture retention (Case study: Faculty of Agriculture, Shiraz University). jwmseir 2025; 18 (67) : 7
URL: http://jwmsei.ir/article-1-1179-fa.html

حیدری معصومه، اختصاصی محمدرضا، مختاری محمد حسین، میرزاوند جهانبخش. تأثیر تراکم و فاصله از بادشکن بر میزان تولید گندم و نگهداشت رطوبت خاک ( مطالعه موردی: دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز). مجله علوم ومهندسی آبخیزداری ایران. 1403; 18 (67) :87-99

URL: http://jwmsei.ir/article-1-1179-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 67 - ( 11-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم ومهندسی آبخیزداری ایران Iranian Journal of Watershed Management Science and Engineering
به اطلاع کلیه نویسندگان ، محققین و داوران  محترم  می رساند:

با عنایت به تصمیم  هیئت تحریریه مجله علمی پژوهشی علوم و مهندسی آبخیزداری فرمت تهیه مقاله به شکل پیوست در بخش راهنمای نویسندگان تغییر کرده است. در این راستا، از تاریخ ۱۴۰۳/۰۱/۲۱ کلیه مقالات ارسالی فقط در صورتی که طبق راهنمای نگارش جدید تنظیم شده باشد مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
Persian site map - English site map - Created in 0.12 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4703